Elementskyddet är färdigt

Enkelt elementskydd (1 port)

3 meter limträ
ca 20 träskruvar
1 dl shellack
5 dl snickerifärg
2,5 meter tyg
20 häftklammer

OBS! Ungefärliga mått :P Just kidding :D Elemetskyddet är i alla fall klart. Jag hittade ett jättefint tyg i helgen som gav lite extra sting åt vår lilla svart-vita hall. Det blev till och med lite tyg över till en tavla och kanske en soffkudde eller två. Kanske flyttar tavlan in till vardagsrummet eller köket senare men tillsvidare får den hänga tillsammans med elementskyddet.

På hyllan står sambons egentillverkade dalahäst, 2 burkar från Höganäs Keramik (utan lock) och mina fina smidesljusstakar. På golvet står 2 ljuslyktor från Hemtex.


Göm dina fula element!

Vi har ett jättefult element i hallen. Stort, otympligt och smutsvitt. Och självklart så sitter det uppsmackat på en väldigt användbar väggyta - som nu är helt oanvändbar! Så i helgen rotade jag fram en gammal ritning på ett elementskydd som jag hade tänkt göra till förra lägenheten och började modifiera.

Tanken med konstruktionen är att gömma elementet helt, men ändå ventilera bra när elementet är påslaget. Sidorna är därför i limträ medan fronten kommer att bestå av tyg uppspänt på en träram. Ramen sätts fast med gångjärn och magnetlås, så att man kan öppna den och justera värmen på elementet. Överliggaren blir djupare än elementskyddet för att fungera som hylla. Elementskyddet har målats vitt och idag ska jag bege mig in till stan i jakt på ett flashigt tyg till framsidan.

Såhär gjorde vi:
Först sågade vi till limträskivorna och skruvade ihop dem. I varje hörn satte vi klossar för att slippa synliga skruvskallar, dessutom blir det stadigare!
Sedan lackade vi alla kvistar med shellack två gånger. Shellack är en kvistlack som hindrar att kvistarna färgar av sig och bryter igenom den vita färgen.
Sista steget var att måla elementskyddet vitt med Alcro v-Slip (grundfärg för snickerier) två gånger och sedan Alcro V-Mill (täckfärg för snickerier). Ramen till tyget valde vi att endast grundmåla eftersom det ska sitta tyg över hela.
Tyget kommer vi att skjuta fast med häftpistol innan vi skruvar fast beslagen.





Work in prgress! Foto: Erika


Inspirationstyger:

Tyg från www.ikea.com
                                  GUDRUN metervara från IKEA


tyg från www.ikea.com




 

 

                              STOCKHOLM BLAD metervara från IKEA













RSS 2.0