På besök i Ornäs

På väg hem från midsommarfirandet i Bollnäs kunde Fredrik och jag inte låta bli att stanna till i Ornäs, för att se den stuga som Gustav Vasa ska ha gömt sig i under flykten från danskarna. Jag drog snabbt fram kameran och tog en bild av stugan (som jag nog snarare skulle kalla för ett större hus) när Fredrik började skratta. "Om du vill ha den klassiska vyn av Ornäs-stugan så ska du nog ta en bild av baksidan" säger han glatt. Snart förstår jag varför.

Det sägs nämligen att Gustav Vasa, för att fly från Ornäs, använde sig av en lite okonvetionell utgång. Han valde att fly genom dasset. På baksidan av Ornäs-stugan finns den utbyggnad som rymmer dasset och därför är den klassiska vyn av ornässtugan just den av husets baksida. Jag tog självklart en bild.

Ornässtugan fotograferad snett framifrån

Den klassiska vykortsvyn från Ornäs

Mitt på gräsplanen på Ornäsgården hittade vi en Ornäsbjörk. Jag hade aldig ens hört talas om en sådan björk men nu när jag har sett den tycker jag att den är jättehäftig! Skulle gärna ha en i trädgården en vacker dag. Björken känns typiskt nordisk för mig och man kan se dem praktiskt taget överallt, men med sina flikiga blad är Ornäsbjörken verkligen annorlunda!
Foto: Erika

Kommentarer
Postat av: Inspirera Mera

Oj vad läckert, en sån björk visste jag inte att den fanns. Kram Sandra

2009-06-24 @ 12:54:59
URL: http://inspireramera.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0