Nu är mina första betongfigurer klara!

Nu har de äntligen torkat! Och visst blev de fina :P
Vi gjorde några olika sorter, men jag gillade sjöstjärnorna bäst så det var de som fick följa med mig hem. Nu bor de på ljusfatet i vardagsrummet. Resten av figurerna blev vackra duktyngder till bordet på altanen på landet.
Foto: Erika

Inspirerande betong

Fick mina efterlängtade inspirationsböcker hem på posten i veckan och jag har redan sträckläst dem från pärm till pärm.
Jag kan verkligen rekommendera dessa böcker, speciellt för nybörjaren, eftersom de förklarar baserna med betong och hur du kan göra och hitta bra formar. Dessutom är de proppfyllda med inspiration och projekt som du kan göra själv!

Böckerna
Foto: Erika
Böcker: "Inspirerande betong - 44 projekt att gjuta själv" av Malena Skote
"Betong - en gjuten hobby" av Susanna Zacke & Sania Hedengren

Spiller idéerna över? Gör en moodboard.

Jag och Fredrik har bott i vår lägenhet i lite över ett år! Jag stortrivs verkligen och kommer inte att släppa den, såvida inte ett alternativ med lika bra planering eller bättre dyker upp. Det förhindrar förstås inte att jag längtar efter större och fortsätter att inreda mitt hem (fast det redan är klart). Det är många idéer som rör sig i huvudet och tyvärr så spiller många över och försvinner i periferin. Därför blev jag jätteglad när jag hittade Nordsjö Idé & Design's hemsida och fick tipset att göra en moodboard. Då kan jag visualisera mina idéer just nu och spara dem till när jag faktiskt får större!


Såhär blev min moodboard för Juni

Foto: Nordsjö Idé & Design, IKEA
Kollage: Erika

För er som undrar vad en moodboard är så fungerar det som en inspirationskarta där du klipper och klistrar ihop dina idéer. Där kan du också skriva ner dina tankar och planer för just den här idén.
Hur gör du då din egen moodboard? Jo, du samlar ihop färg- och /eller tapetprover, inredningsdetaljer, planritningar - allt du kan komma över som du vill ha med. Tanken är att du ska få en bild av hur du vill ha ditt rum. Med hjälp av din moodboard kan du sedan lägga ihop de saker du har samlat för att få en bättre bild av färgkombinationer och stilar.
(Jag har här valt att göra en digital moodboard, originaltanken är dock att man ska göra en fysisk tavla)

Hos Nordsjö Idé och Design kan du också få hjälp med din moodboard. De hjälper dig att samla prover och kommer med tips och råd. Läs med om det här!


Strandskata in the making

Efter att ha skyltfönstershoppat i Visby har listan med sommarprojekt bara blivit längre. För egen del blir det mest betonggjutning i sommar (så fler inlägg på det ämnet kommer!) men för Fredriks del blir det finsnickring som gäller. Han fick nämligen fnatt när vi gick förbi en heminredningsbutik med marint tema som sålde en täljd strandskata i trä för 995 kronor. "995 kronor! Jag skulle kunna göra en såndär för 50 kronor" sa han kaxigt. Anders beställde genast 50 stycken och självklart ville vi andra ha varsin och kanske en extra att kunna ge bort. Han lät snart lite mindre kaxig. :P

Jag trodde inte att det skulle bli några strandskator, men där hade jag fel! Så fort vi kommit hem satte Fredrik genast igång att snickra ihop en prototyp. Nu ska den bara målas och putsas lite.


Foto: Erika

På besök i Ornäs

På väg hem från midsommarfirandet i Bollnäs kunde Fredrik och jag inte låta bli att stanna till i Ornäs, för att se den stuga som Gustav Vasa ska ha gömt sig i under flykten från danskarna. Jag drog snabbt fram kameran och tog en bild av stugan (som jag nog snarare skulle kalla för ett större hus) när Fredrik började skratta. "Om du vill ha den klassiska vyn av Ornäs-stugan så ska du nog ta en bild av baksidan" säger han glatt. Snart förstår jag varför.

Det sägs nämligen att Gustav Vasa, för att fly från Ornäs, använde sig av en lite okonvetionell utgång. Han valde att fly genom dasset. På baksidan av Ornäs-stugan finns den utbyggnad som rymmer dasset och därför är den klassiska vyn av ornässtugan just den av husets baksida. Jag tog självklart en bild.

Ornässtugan fotograferad snett framifrån

Den klassiska vykortsvyn från Ornäs

Mitt på gräsplanen på Ornäsgården hittade vi en Ornäsbjörk. Jag hade aldig ens hört talas om en sådan björk men nu när jag har sett den tycker jag att den är jättehäftig! Skulle gärna ha en i trädgården en vacker dag. Björken känns typiskt nordisk för mig och man kan se dem praktiskt taget överallt, men med sina flikiga blad är Ornäsbjörken verkligen annorlunda!
Foto: Erika

Glad midsommar!

Även om det blev en regnig sådan så hade vi jättemysigt i midsommar!
Jag och sambon åkte upp till Bollnäs för att hälsa på våra vänner och träffa några av deras vänner. Vi hade jättetrevligt och solen tittade till och med fram på kvällen! Det blev mycket vin och en massa singstar :D
Tack Emelie, Peter, Jenny och alla andra för en supermysig midsommarhelg!

Helgen innan vi åkte till Bollnäs var vi på Fredrik sommarställe i Dalarna. Och tur var väl det, för de skulle fylla igen ett stort hål i gräsmattan, men där växte det redan massor med vackra violer. Så jag skyndade mig på att rädda några innan jorden lades på. Nu är violerna flyttade till en tryggare plats med massor av sol och där vi kan titta på dem varje morgon!Foto: Erika

Fiffig förvaring från IKEA

produkter från www.ikea.se
Foto: IKEA
Hemsida: www.ikea.se
Kollage: Erika


IKEA är ett unikum! Fullt med oslagbara prylar, vackra möbler och fiffig förvaring. Detta kollage är en hyllning till det senare. Samtliga saker i kollaget är redan inköpta och installerade hemma hos mig och har optimerat min köksförvaring.

1. ISTAD plastpåse (50 pack), 25 kronor- Återförslutningsbara plastpåsar i 2 storlekar: 2,5 l och 1,2 l. Hemma används de som brödpåsar. Det är ett jättebra spartips att frysa in sin köpta limpa och sedan plocka fram lite i taget. Det tinade brödet förvarar vi i en ISTAD plastpåse. Limpan håller sig färsk längre och man behöver inte köpa bröd så ofta, eller slänga bröd som blivit dåligt! Hur bra som helst!

2. GRILLER rivjärn, 59 kronor - Äntligen ett rivjärn med behållare för uppsamling! Hur många gånger har man inte stått med det vanliga fyrkantiga rivjärnet över en rund (och alldeles för liten skål) för att försöka samla upp osten som man ska riva! Varför har ingen kommit på detta tidigare?

3. SLOM burk, 15-25 kronor - Förvaringsburkar i glas med lufttätt lock. Jag älskar de här burkarna! De finns i många storlekar (inklusive spagettiburk) och ser härligt gammaldags ut! Mina SLOM-burkar huserar i skafferiet och hjälper mig förvara olika sorters pasta, ris, torkad svamp, kaffe, the, havregryn m.m.

4. BEVARA påsklämmor, 19 kronor - Världens bästa uppfinning för oss knytisar därute. Min pojkvän älskar denna lilla uppfinning eftersom jag innan alltid knöt knutar på alla påsar - knutar som han inte kunde få upp! :P Nu sätter vi en påklämma av passande storlek på plastpåsen istället!

Bilder från betonggjutningen!

Här kommer bilderna från när vi göt betongkrukor och duktyngder. Det ska bli riktigt spännande att se hur de blir när de är färdiga!

Isformar från www.ikea.se

Här är de framtida duktyngderna, gjutna i mjuka isformar från IKEA. De som ska bli duktynger har jag satt ståltråd i. Ståltråden har jag böjt till små krokar i den ände som är nedstoppad i betongen för att den inte ska åka ur när detongen har stelnat. De figurer som inte har ståltråd hade jag tänka att ha framme som dekoration i fönstret eller i blomkrukan.Här har vi gjutit krukor i vanliga bakbunkar. Det blev en riktig utmaning att hitta lämpliga tyngder att hålla ner den inre bunken med utan att betongen rann över :P Jag tror att den bortre krukan kommer att bli bäst!Tog en tur till svärmors växthus och tittade på de krukor som hon gjutit tidigare. I dessa två har hon planterat rosmarin och gräslök. I en annan kruka fick den här vackra blomman bo:Foto: Erika

Betonggjutning i spöregn

Har gjutit betong för första gången idag å det var jättekul (!) trots spöregn.
En rolig idé som svärmor hade var att gjuta i isformar från ikea, och sedan göra duktyngder av dessa. Får se om det fungerar - de står på torkning nu.

Bilder kommer snart!

Sommarprojekt

Var på väg att skriva mina sommarprojekt, men eftersom jag definitivt kommer att behöva hjälpa av min älskling så är det mer rätt att säga att det är våra sommarprojekt :P
När Fredrik och jag var på Gotland fick vi massor med inspiration av att titta i alla skyltfönster längs med Adelsgatan och gatorna ner mot hamnen. Gotland har en uppsjö av hantverkare och man hittar alltid något nytt när man besöker de olika hantverksbodarna och hyttorna.Foto: Erika


Sommarens projekt det här året kommer att bli plattjärnsarbeten. Fredrik har bespetsat sig på att göra en eldkorg (bild 1) medan jag helst skulle vilja göra en frukskål som den på bild 2. Eldkorgen hittade vi i skyltfönstret hos Akantus och fruktskålen hittade vi hos Munkvalvet.

Inredningsfnatt!

Mamma och syrran ska flytta till en ny lägenhet i augusti och jag har redan inrett den! Mamma tycker att jag början bli riktigt jobbig :P Det hjälper ju inte direkt att jag på Duro Swedens hemsida hittade de här läckra tapeterna:

Tapet från durosweden.se

Tapet från durosweden.se

Tapet från durosweden.se
Foto: Duro Sweden
Hemsida: durosweden.se


Bild 1: "Praktmagnolia" 670-05
Bild 2: "Allé Silver" 264-02
Bild 3: "Tango" 669-02

Skulle vilja ha alla de här fina tapeterna, men min favorit är ändå tapet nr 1 som jag skulle vilja ha som fondvägg i mitt vardagsrum. Jag gillar verkligen färgaccentueringen i bild 2 och 3 med de starka färgerna mot allt det vita. Det skulle inte vara helt fel att ha en såndär snygg liggfotölj heller ;D

Hur vackert var inte detta?!

Trollkulor har gjort det igen!
När jag kollade runt på deras hemsida hittade jag den här fina ringen. Jag förstår inte hur de lyckas göra en sådan vacker liten blomma inuti den lilla lilla glaskulan! Ringen heter "Blå Blomst" och finns hos Troldekugler.dk

Ring

Foto: Troldekugler
Hemsida: www.troldekugler.dk / www.trollbeads.com

Veckans Fototriss


Foto: Erika
Kamera: lånad Canon EOS 400D

Jag älskar att fota blommor och växter. Bilderna blir alltid så färgstarka och nästan överväldigande, vilket jag verkligen gillar - speciellt om det blir starka kontraster! Så när denna veckas Fototriss tema var svart & vitt tyckte jag att det kunde bli en kul grej att prova om bilderna får samma slagkraft om man gör om dem till gråskala istället. 
Resultatet, tycker jag, blev ganska häftigt - nästan lite spöklikt. Jag märker att jag tolkar bilderna annorlunda nu än när de var i färg.

Skriv gärna en kommentar om vad ni tycker!
Kram

Syrran har tagit studenten

Dagen har kommit när min lilla lilla syster inte är så liten längre (visst har hon varit längre än mig ett bra tag, men jag menar föstås åldersmässigt). Idag tog hon studenten!!!! Å vilken student! Utspringet var roligt men knasigt plakat (hon var 4 år när bilden togs) och hela familjen samlad. Sedan blev det tänkte-bara-åka-en-stund-men-det-blev-2 timmar-flak. Sedan blev det brakfest med hela tjocka släkten, familjen och så många vänner som vi kunde trycka in i vår lägenhet. Och sist men absolut inte minst så slängde vi iväg henne till bromma på efterfest! Själv så blev man alldeles lugn. Nu är hon min stora lillasyster, vuxen. Man blir lite snyftig, men inte så någon ser förstås :P

Allt jag kan säga är:

Grattis syrran på STUDENTEN!!!!

Utmaning

Jag blev utmanad av Inspirera mera och alltidinredning att göra en lista från mitt hem. Here we go!

Bästa köpet: Soffan - vi fick soffan och betalade bara släpvagnshyra på 185 kr
Lyxigaste prylen: Vår 40 tums platt-tvjag och sambon sparade och sparade!
Mest nöjd med: Hallen - med grön fondvägg och egensnickrad klädförvaring.
Hälsosammaste maskinen: Eltandborsten
Minst nöjd med: Bokhyllorna i sovrummet
Längtar efter: Större lägenhet
Önskar att jag hade: Balkong - saknar balkongmys med blommor och solsken!
Om jag kunde trolla: skulle jag trolla fram en vacker villa med stor trädgård!
Saknar på min vägg: frasen [känn dig som hemma] i hallen.
Charmigaste detaljen: Foto på mig och Fredrik där vi, iklädda hörselkåpor, håller om varandra (var ute och flög med en kompis när bilden togs)!

Jag skickar såklart denna utmaning vidare! Gör en lista om ditt hem och skriv gärna tillbaka när den är publicerad så att man får slänga ett öga och se hur ni har det!

Kram!

När basilikan blommar

Tidigt på morgonen, när jag trött som ett troll kom ut i  köket för att göra te, såg jag att min basilika blommade. Jag har aldrig sett basilika blomma förut, och jag förväntade mig definitivt inte att just min skulle göra det heller (jag som för det mesta brukar ta död på mina blommor hemma). Men där stod den, med säkert 10 pyttesmå vita blommor, och solade sig i köksfönstret. Jag blev jätteglad och kände att nu är sommaren verkligen här! Brukar alltid vara sur och grinig på mornarna men inte denna morgon. Det är nästan skrattretande när jag tänker på hur en liten blommande ört kunde göra mig så glad!

 
Foto: Erika
Kamera: Samsung NV24HD (kompaktkamera)


Sommarfavoriter från Troldekugler.dk

Nu har vårens och sommarens nyheter släppt bland Trollkulorna och överst på önskelistan finns såklart mina favoriter!

Trollkulor från www.troldekugler.dk
Foto: Troldekugler
Hemsida: www.troldekugler.dk / www.trollbeads.com
Alla bilder är publicerade med tillåtelse


1. Gul Prisme (solgul glaskula slipad som en prisma)
2. Plet (stor silverkula)
3. RØd Fjer (röd glaskula med vita strimmor)
4. Jordbaer (en vacker jordgubbsblomma i silver och guld)
5. Lys Honning (honungsfärgad kula i naturmaterial)
6. Midgårdsorm (silverkula av den mytiska midgårdsormen)
7. Diamantkugle, vit (vit kristallkula med cubic zirkoner i)


Tävling

Dags att testa min tur!

Tävling om valfritt smycke från cocoo.se


Vad säger ni om en tävling där ni kan vinna ett valfritt smycke ur hela sortimentet på cocoo.se? För att vara med och tävla behöver du bara skriva ett inlägg om tävlingen i din egen blogg (bara kopiera in denna text och bild och se till att länkarna funkar) och sedan skriva en kommentar här (http://rikauteliggare.devote.se/blogs/1958261/taevling.htm) med ditt namn och artikelnumret på smycket du vill ha. Hur enkelt som helst. Tävlingen pågår fram till den 10 juni då en vinnare utses. Lycka till!

Ny design! Igen.

Nu har jag gjort en ny bildheader! Igen. Jag kan bara inte låta bli att påta med mina bilder och hitta på nya lösningar och kombinationer. Jag älskar variation och det märks verkligen på bloggen :P  (För er som inte vet vad en header är så är det bilden högst upp) Hope you like it!


Mitt eget ordmoln

När jag surfade på lunchen trillade på ett blogginlägg om ordmoln. Inlägget länkade till en site som hette Wordle där man kunde hitta färdiga ordmoln, eller göra ett eget om man hellre vill det. Och nyfiken som jag är så klickade jag direkt! Kanske var det för att jag, som sagt, är väldigt nyfiken och kanske är det för att jag alltid har tyckt om ordmoln och länge velat göra ett själv!

Nu har jag äntligen gjort mitt alldeles egna ordmoln - och inte om vad som helst utan om min blogg såklart!


Ordmoln från http://www.wordle.net
 
 Ordmoln:
Erika
 Programvara: Wordle
 Hemsida: www.wordle.net

Promenad

Gick på promenad i fredags tillsammans med Fredrik. Vädret var fantastiskt när våra fötter tog oss ner till Årstafältet. Där gick vi mellan kolonistugor och dammar, såg en andmamma med sina små och massor med glada hundar som sprang omkring i midjehögt gräs. Det var en sida av Årstafältet som jag aldrig sett tidigare och jag blev nästan arg på mig själv för att ha missat detta! 
Foto: Erika

RSS 2.0